2024. június 14., péntek

A 28. BUDAPESTI NEMZETKÖZI

2023. szeptember 29.

A 28. BUDAPESTI NEMZETKÖZI

KÖNYVFESZTIVÁL teljes programja

Programfüzet

Szeptember 28-án nyitja kapuit a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
 
Az idei Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison 140 kiállítóval, 40 külföldi szerzővel, 180 programmal és több mint 200 dedikálási lehetőséggel várja látogatóit a Parkban, a Nagycsarnokban (B épület), az Üvegcsarnokban (D épület), az Európa Ponton és a Nemzeti Táncszínházban. 
A Könyvfesztivált az idén 60. születésnapját ünneplő Boldizsár Ildikó József Attila-díjas író, meseterapeuta, néprajzkutató nyitja meg. Az idei Fesztivál díszvendége a népszerű amerikai science-fiction író – John Scalzi, aki Budapest Főpolgármesterétől átveszi a Budapest Nagydíjat is. Az amerikai szerző munkásságát Szabados Ágnes, a NIOK, azaz Magyarország legnagyobb olvasóközösségének alapítója és Nagy Ervin, Jászai Mari-díjas színművész fogja laudálni. A díjátadót követően és a szombati hosszabb pódiumbeszélgetésen Farkas István lesz a Könyvfesztivál díszvendégének beszélgetőpartnere. Díszvendég országként idén Hollandia mutatkozik be, melynek képviseletében Désirée Bonis, a Holland Királyság budapesti nagykövete és Arnon Grunberg író, újságíró fog beszédet mondani. A megnyitó esemény helyszíne a Nemzeti Táncszínház lesz, időpontja pedig szeptember 28. (csütörtök), 16.00 óra. 
A Könyvfesztiválra látogatók tucatnyi neves holland íróval, költővel, illusztrátorral találkozhatnak – köztük lesz Arnon Grunberg, A betegség nélküli ember szerzője, Abram de Swaan, esszéíró, szociológus, Martin Michael Driessen író, színházi és opera rendező és Annamarie Bon, népszerű ifjúsági szerző. A díszvendég standon egymást követik majd a kerekasztal- és tematikus beszélgetések, felolvasások.
A Fesztiválon olyan nemzetközi bestseller szerzőkkel is találkozhatnak az érdeklődők, mint Chris Carter, a világhírű Robert Hunter-sorozat szerzője, és a többszörös díjnyertes francia szerző Clara Dupont-Monod, akinek Egy közülünk című regénye az idei év egyik legfelkavaróbb kötete. Clara Dupont-Monod – péntek délután, Chris Carter szombat délután veszt részt a Fesztiválon. Emellett debütáló szerzőkkel is megismerkedhetünk, a vasárnapi programok között szerepel Patkó Ágnes és Hidas Bence könyvbemutató beszélgetése is.
2023-ban folytatódik a PesText és a Könyvfesztivál együttműködése: a PesText őszi Irodalmi és Kulturális Fesztiváljára érkező írókkal a Könyvfesztiválra érkezők is találkozhatnak. A PesText szervezésében résztvevő szerzők között található ¬- többek között – Janne Teller, a világhírű Semmi című regény írója; Bergsveinn Birgisson, az egyik legnépszerűbb kortárs izlandi szerző; valamint a Goncourt-díjas Mathias Énard. 
A Könyvfesztivál keretében szeptember 29-én pénteken kerül sor az Európai Írótalálkozóra az Európa Pontban. Az egész napos eseményen kerekasztal-beszélgetésekkel várjuk az európai irodalom iránt érdeklődőket, akik angol-magyar szinkrontolmácsolással követhetik a különböző tematikájú eseményeket. Az Írótalálkozó programjában szerepel – többek között – a holland írók kerekasztala (résztvevők: Arnon Grunberg, Roxane Van Iperen, Manon Uphoff), és Európai Irodalmi-díjas írók beszélgetése (résztvevők: Federico Pedreira, Piia Leino, Peter Karoshi, Anja Mugerli, Richard Pupala).
A Nemzetközi Könyvfesztiválhoz idén is csatlakozik a Budapest 150 és a Könyvfőváros programsorozat. A Könyvfőváros fő gondolatai: a Könyv tett, a Könyv híd és a Könyv szabadság. A programok célja, hogy bemutassák a könyv összetartó, összekapcsoló erejét és közösségi élménnyé tegyék az olvasást; a társművészetek bevonásával felhívják a figyelmet a környezetvédelem, a fenntarthatóság fontosságára, és bemutassák Budapest történeti és kortárs könyvkultúráját.
A Nemzetközi Könyvfesztiválon minden évben az oktatást és a nevelést legjobban segítő könyvért és CD-ért adják át a Budai-díjat. A díjat 1994-ben alapították, az adományozó a II. kerületi Önkormányzat, a zsűri pedig idén a Móricz Zsigmond Gimnázium tanáraiból áll. A díjátadó ünnepségre hagyományosan a Könyvfesztivál utolsó napján kerül sor.
A Millenáris D épületében két helyszínen is várjuk a legkisebb olvasókat: a Gyerek(b)irodalom-ban hagyományosan a kiadók által szervezett programokon vehetnek részt a gyerekek, a Zsibongóban pedig kézműves foglalkozásokat és állandó rajzolási lehetőséget biztosítunk a kicsiknek. 
A Könyvfesztivál teljes programja elérhető honlapunkon (Bookfestival.hu » Programfüzet). 
Szeptember 28-án déltől nyitunk és 19.00-kor zárunk, pénteken és szombaton reggel 10.00-től 20.00-ig, vasárnap pedig 10.00 és 19.00 között várja látogatóit a Nemzetközi Könyvfesztivál. 
A Fesztivál valamennyi programja ingyenesen látogatható.
 
Szeretettel várunk minden irodalom- és könyvbarátot.
 
English