2024. április 19., péntek

2. Ferencvárosi József Attila

2022. július 7.

2. Ferencvárosi József Attila

IRODALMI TÁMOGATÁS 

Kihirdették a második alkalommal kiírt ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatás díjazottjait. A havi 100.000 forinttal járó féléves ösztöndíjat ezúttal már öt szerző kapta meg. 2022 júliusa és decembere között Bakos Gyöngyi, Biró Zsombor Aurél, Élő Csenge Enikő, Hidas Judit és Székely Szabolcs részesülnek a támogatásban 
Ferencváros Képviselőtestülete 2021 júliusában alkotta meg a József Attila Irodalmi Támogatásról szóló rendeletét azzal a céllal, hogy a kerület kulturális élete és a ferencvárosi kultúra budapesti szintű elismerése magasabb szinten kerüljön kifejezésre. Az ösztöndíj – életkoruktól függetlenül – szeretné támogatni azokat az alkotókat, akik legfeljebb három szépirodalmi, irodalomtörténeti, irodalomkritikai könyvvel rendelkeznek. A ferencvárosi önkormányzat a jelentkezői körnek köszönhetően lehetővé teszi azt is, hogy Ferencváros egész Budapest irodalmi központja lehessen. A határon túli magyarokért érzett felelősségvállalás és a kulturális gyökerek erősítése érdekében a rendelet a pályázás lehetőségét megnyitja Ferencváros testvérvárosaiban élő alkotók számára, érdemi támogatást és kulturális lehetőséget biztosítva nekik. Az első kiírás díjazottjai, Borsik Miklós, Csutak Gabi és Szaniszló Judit intenzív időszakot tudhatnak maguk mögött: publikáltak a ferencvárosi 9 Magazinban, szerepeltek a 9.tv-n, zsűriztek a Mester Galéria és Közösségi Tér középiskolás irodalmi pályázatán, olvastak fel kerületi rendezvényeken, és önálló idősávban szerepeltek a nyári Margó Fesztiválon.
 
Az öttagú zsűri, Erdős Virág, Fehér Renátó, Nádasdy Ádám, Sztarenki Pál és Várhegyi András ezúttal is nehéz feladattal nézett szembe, amikor a közel harminc színvonalas pályázatból pontozás útján sorrendet kellett felállítania. A díjátadón Erdős Virág, Fehér Renátó és Nádasdy Ádám laudálta a mostani ösztöndíjasokat. A ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatás következő pályázati kiírása szeptemberben várható.
PRAE.HU
English