2024. július 25., csütörtök

Válság, szegénység, szolidaritás
A Szépírók Társasága IX. Irodalmi Fesztiválja
2013. április 6–7., Petőfi Irodalmi Múzeum

A Szépírók Társasága nagy sikerű, komoly hagyományra visszatekintő fesztiváljának középpontjában ezúttal a Válság, szegénység, szolidaritás kérdései állnak: vagyis azok, amelyek a tágabban értett jelenünk legélesebb társadalmi-szociális problémái. Hogyan reagál minderre a kortárs magyar irodalom? Egyáltalán: feladata-e ezekkel a kérdésekkel foglalkozni – és ha igen, akkor azt hogyan és milyen formában teszi? Mit jelent ma az irodalmi szolidaritás? A kérdések szinte vég nélkül szaporíthatók – a Szépírók Társaságának fesztiválja ezeknek akar teret és lehetőséget adni, hogy minél többféle beszédmód és írói-értelmezői nyelv megnyilatkozhasson. 

Szombat


14. 30 Van-e kitörés a mélyszegénységből? – újszegénység, romák, szegregáció (Vezeti: Bárány Tibor)


A rendszerváltás veszteseinek és a tartósan szegénységben élőknek történetei. Ezekből a sorsokból és tapasztalatokból lehet-e irodalmat formálni? Miért halott az irodalmi szociográfia műfaja? Miért nincs romairodalom, ha vannak írói, költői.

Résztvevők: Závada Pál, Jónás Tamás, Erdős Virág, Bódis Kriszta16. 30 Irodalom, pénz, szolidaritás (vezeti: Szilágyi Zsófia)


Mennyiben változtatta meg az írói stratégiákat az irodalmi mecenatúra szűkössége és a könyvpiac dominanciája? Egyáltalán: miből és hogyan él egy író? És mit jelent ma az irodalmi siker – pénzben?
Résztvevők: Grecsó Krisztián, Podmaniczky Szilárd, Solymosi Bálint18. 30 Mit jelent ma szegénynek lenni? (vezeti: Józsa Márta)


Írók, irodalmárok beszélgetése arról, hogyan változott meg a rendszerváltás után a szegénység fogalma és társadalmi jelenléte. Ezt miként erősítette föl az elmúlt évek mélyülő gazdasági válsága. És ebből mi jelenik meg a kortárs magyar irodalomban?


Résztvevők: Spiró György, Kerékgyártó István, Halász Margit20. 00 Felolvasás
Kukorelly Endre, Szvoren Edina, Parti Nagy Lajos, Gergely Ágnes, Borbély Szilárd


 

Vasárnap


14. 30 A szegénység formái – határainkon túl (vezeti: Károlyi Csaba)


A közép-európai változások az egyes országokban más-más időpontban és intenzitással zajlottak le, és így az ott élő magyar írók regényeiben is különféleképpen mutatkoznak meg.


Miben mások ezek a történetek, mint az anyaországban?


Résztvevők: Balla Zsófia, Grendel Lajos, Szerbhorváth György

 


16. 30 Perem, vidék (Vezeti: Mészáros Sándor)


Hogyan alakult át a vidék irodalma? Milyen helyzetben vannak irodalmi intézményei és a vidéki írók? Kell-e a vidéki íróknak a vidékről írnia? Hagyomány és újítás viszonya a vidékről való irodalmi beszédben.
Résztvevők: Darvasi László, Nagy Boglárka, Szilasi László

18. 30 Kivel és hogyan vagyunk szolidárisak? (vezeti: Forgách András)


Milyen formái vannak a szolidaritásnak? Hogyan nyilvánul meg ez a művekben? Miként működik az irodalmi életben? Vagy inkább ennek hiányát tapasztaljuk, és ha igen, akkor, miért?
Résztvevők: Vámos Miklós, Kőrösi Zoltán, Tóth Krisztina 

20. 00 Felolvasás


Kemény István, Lovas Ildikó, Németh Gábor, Schein Gábor

A fesztivál alatt a Szépírók Társasága könyveket (kortárs szépirodalmat, szakirodalmat, gyerekirodalmat) gyűjt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei könyvtáraknak: a szolidaritási akcióhoz a fesztivál vendégei közül bárki csatlakozhat, adományát örömmel fogadjuk.

English