2024. május 30., csütörtök

Szépírók I. Irodalmi Fesztiválja a Petőfi Irodalmi Múzeumban
2004. szeptember 10–11.

A magyar irodalom évente kétszer találkozik közvetlenül közönségével, a legtöbb író-olvasó találkozót, felolvasóestet, könyvbemutatót és -vásárt karácsony előtt és tavasszal, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és az Ünnepi Könyvhét idején rendezik. Rendszerint az új könyvek is ekkor jelennek meg. Többek között a tavaszi és a téli könyváradat közötti hiátust betöltendő a Szépírók Társasága irodalmi fesztivált rendez - mondja Vámos Miklós író, az Őszi Irodalmi Fesztivál szervezője. A szépírók reményei szerint a hagyományteremtő szándékkal megvalósuló rendezvény a jövőben újabb apropót szolgáltat a könyvesszakmának, egyszersmind az érdeklődőknek arra, hogy felhívják a figyelmet az alkotók könyveire.

A Szépírók Társasága mutatkozik be. Az írószervezet tagsága az idén számottevően gyarapodott, az írószervezetnek jelenleg kétszáz író és költő a tagja. Vámos Miklós azt mondja, a fesztiválon a megújult írószervezetet kívánják megmutatni. Jóllehet a rendezvény nem a teljesség igényével szerveződött, most a Szépírók Társaságának legjavát igyekeznek felvonultatni.

 

Program

Szeptember 10. péntek

10.30: filmvetítés és ankét - Lengyel Péter Macskakő című írásából Gazdag Gyula készít filmet.

12 óra: bemutatkozik a Bárka című folyóirat.

14.30: Háy János A Pityu bácsi fia című drámáját olvassa fel a Földessy Margit Színjáték Stúdió.

16.30: bemutatkozik az Élet és Irodalom című folyóirat.

17.30: költőket fényképez a Petőfi Irodalmi Múzeum a gyűjtemény relikviáival.

19 óra: a Szépírók Társaságának költői olvasnak fel: Faludy György, Somlyó György, Eörsi István, Mezei András, Beney Zsuzsa, Oravecz Imre, Kántor Péter, Kukorelly Endre, Térey János, Varró Dániel. A moderátor Németh Gábor


Szeptember 11. szombat

10.30: Zoltán Gábor Közvetlenség című művéből készülő filmjéből vetítenek részleteket, majd ankét a szerzővel és a film rendezőjével, Pajer Gáborral.

12 óra: bemutatkozik a Libri.

14.30: Forgách András A kulcs című drámáját olvassa fel a Földessy Margit Színjáték Stúdió.

16.30: bemutatkozik a Magvető.

17.30: költőket fényképez a Petőfi Irodalmi Múzeum a gyűjtemény relikviáival.

19 óra: a Szépírók Társaságának prózai felolvasóestje Vámos Miklós vezetésével. Felolvas Konrád György, Lengyel Péter, Kertész Ákos, Grendel Lajos, Spiró György, Závada Pál, Kornis Mihály, Németh Gábor, Márton László és Darvasi László.

 

A Fesztivál főszerkesztője: Vámos Miklós
Támogatója a Raiffeisen Bank


 

English