2024. április 27., szombat

Térey Könyvsarok

2023. szeptember 14., csütörtök - 16:00, Debrecenben, Nyíl utca és Hadházi utca sarok

Térey Könyvsarok

az egykori kiskönyvtárban

Térey János 1970. szeptember 14-én született, ma ünnepelné 53. születésnapját
Debrecenben ma nyílt meg a Térey Könyvsarok, mostantól ez a különleges lakásmúzeum őrzi az író könyveit és személyes tárgyait, köztük a gyerekkori játékokat, családi bútorokat, igazolványokat és ruhákat.
„a könyvespolcon az adott könyvhöz tartozó levelek, cetlik, prospektusok, brosúrák mindig az adott szerző mellett voltak, mert betűrendben szerepeltek a könyvek a könyvespolcán. De soha nem kérkedett ilyesmivel. Miközben tudom, hogy óriási dolog volt számára, amikor például Vas Istvánhoz felment, és fontos emlékként őrizte a Réz Pállal folytatott személyes beszélgetéseit. De van például a könyvei között egy Szomory Dezső által dedikált kötet, illetve a ruhásszekrényben megtalálható Mándy Iván zakója, amit hordott is. Annak idején az író özvegye kínálta fel a tanítványok és a barátok számára, hogy válasszanak maguknak valamit, és akkor János azt elhozta.” – mesélte Harmath Artemisz, Térey János özvegye a Könyves Magazinnak.
A Térey Könyvsarok Debrecenben, a Nyíl utca 2. szám alatt, a szerző szülőházától, a Kétmalom utcai Boldog-háztól pár perc sétányira található. Az épület korábban is a Méliusz Juhász Péter Könyvtár egyik fiókkönyvtára volt, Térey János gyerekként ide járt olvasni, a hagyatékot is a könyvtár munkatársai gondozzák a jövőben, az épületet pedig a város bocsátotta rendelkezésre.
English