2024. április 29., hétfő

Szóbeli figyelmeztetés

2024. április 11., csütörtök - 18:00, Európa Pont - 1024 Budapest, Lövőház utca 35.

Szóbeli figyelmeztetés

Felolvasás a költészet napján

A magyar költészet napja alkalmából megvizsgáljuk, hogyan reagál a éghajlatváltozás és a környezetkárosodás jelenségére a magyar kortárs költészet. Hol van az irodalom szerepe a klímakatasztrófa elleni harcban? A természet, fenntarthatóság miért és hogyan tud organikusan megjelenni a szövegekben? Van-e, kell-e, hogy legyen a művészetnek aktív szerepvállalása a közéleti problémákkal kapcsolatban?
Ilyen kérdésekről és saját lírájáról beszélget majd az est házigazdája, Forró Bence Závada Péterrel (költő, drámaíró, fordító, az ELTE Esztétika tanszék adjunktusa).
A beszélgetést követően kapcsolódó szövegeiket olvassák fel további kortárs szerzők: 
Borda Réka,  Horváth Florencia, Izsó Zita, Pion István, Seres Lili Hanna, Sirokai Mátyás, Závada Péter, Vajna Ádám
Ezt követően a NINCS! online folyóirat Vershflow előadását tekinthetjük meg. 
 
“A szöveg mindig valahol belül születik, a költőben, az agyban, a papíron, a nyelvben, a karakterekben, és így tovább… A Versflow célja, hogy ebbe a belső folyamatba egy kukkolásnyi betekintést adjon, és a szöveg „íródását” nyitott, spontán, egyedüli alkalomként mutassa meg egy performansz-előadásban. A szöveget mindig csak statikusan látjuk, kész, végleges változatokban – itt az ideje a hibákat, húzásokat, újraírásokat, lehetőségeket, gondolatokat is látni; a dinamikát, a szöveg lélegzetét, a születés szépségét.”
Az esemény ingyenes, de regisztrációköteles.
Az est házigazdája Forró Bence újságíró.
A beszélgetést online is streameljük, amit az Európa Pont Facebook oldalán (https://www.facebook.com/europapont) követhettek!
English