2024. július 27., szombat

Szépírás mint hivatás

2024. május 23., csütörtök - 17:01, Sepsiszentgyörgy, Sepsi Arena

Szépírás mint hivatás

Nádas Péter a 3. SepsiBookon

Megtisztelő, hogy díszvendégként velünk lesz Nádas Péter író a 3. SepsiBookon, ahol közönségünket köszönti a megnyitón. Kíváncsiak vagyunk, hogy ezt követően miről faggatja majd írótársa, Tompa Andrea a portrébeszélgetésen.
Nádas Péter legutóbbi kötete több szempontból is meglepetés. Életművének sarokkövei, az Egy családregény vége, az Emlékiratok könyve, a Párhuzamos történetek vagy a nagyon személyes összegző mű, a Világló részletek után 2022-ben jelent meg a Rémtörténetek című, thrillerszerű regénye a Jelenkor Kiadó gondozásában. 2023-ban ugyanott esszéválogatása jött ki, Szépírás mint hivatás címmel.
 
Nádas Péter Sepsiszentgyörgyön
 
„A SepsiBook fénypontjai és legemlékezetesebb pillanatai közé tartoznak azok, amikor a kortárs irodalom nagyjai, meghatározó alkotói egymással beszélgetnek – és mindezt értő, érző és érdeklődő közösség, telt ház előtt teszik. Egy ilyen elmélyült, meghitt portrébeszélgetésben volt részünk első nap, amikor Nádas Pétert Tompa Andrea írótársa faggatta.
Hogyan lett Nádas Péter erdélyi menekült, akit Kovács Péternek hívtak és katolikus volt? Miért érezte szükségét annak, hogy a Ceaușescu házaspár kivégzéséről írjon? Vajon miért lehetetlen a hivatásról beszélni? Többek között ezekről, valamint kép és szó kapcsolatáról, a Rémtörténetek ősképéről, fényképezésről, a helyettes írásról kérdezte Tompa Andrea Nádas Pétert a 3. SepsiBookon” – olvasható a tegnapi eseményről szóló beszámoló a SepsiBook fesztivál FB-oldalán.

 

English