2024. április 25., csütörtök

Szávai Géza a Margón

2022. október 16., vasárnap - 15:00, Millenáris - Kávézószínpad

Szávai Géza a Margón

Az élet és Mészöly Miklós

A szerzővel Havas Judit irodalomtörténész beszélget.
„MERT ÖSSZEÁLLNAK” A KÖNYVEK IS...
„Én nem akarok, nem akarhatok házasság-könyvet írni sem Polcz Alaine-ről és Mészöly Miklósról. Egy-egy ember élete a fontos. A házasság felől nézni emberéleteket?! Inkább fordítva. Ezért írok külön-külön Polcz Alaine-ről és Mészöly Miklósról. Ahogyan a házasság összeköti ezt a két embert, a két külön kötetet is dilógiának nevezem. Mert „összeállnak” a könyvek is. Magamban paradoxon-szerűen fogalmazom meg: a DILÓGIA ebben az esetben olyan TRILÓGIA, melynek harmadik kötete az első kettőből épül fel az olvasó tudatában, mint az első két kötetből – és a két életből! – összeálló boltív. Két, akár veszélyeztetett („gyenge”) lény egymásnak dől, és boltívet alkot. Egyik is, másik is megtámasztja magát.
A másikkal. Úgy válik támaszává a másiknak, hogy maga is eldőlne, ha nem támasztaná őt a másik. A boltív: szervülő szerkezet, a maga nemében titok, csoda. Én így néztem Mészölyre, Alaine-re.”
Az iker-kötetek második könyvének – Az élet és Mészöly Miklós – A templom és kilincse – ősbemutatójára hívjuk most a Margó fesztivál közönségét. Nem „a véletlen műve”, hogy Polcz Alaine születésének századik évfordulójára időzítettük a megjelenését. A 2021-ben a Margón bemutatott Alaine-ről írt könyv – Az életed, Polcz Alaine – Asszony a hátországban második kiadása is az olvasó rendelkezésére áll.
A PONT Kiadó programja.
English