2024. április 25., csütörtök

PRAE MŰFORDÍTÓ TÁBOR

2019. szeptember 29., vasárnap - 10:00, Dunabogdány, Herold panzió

PRAE MŰFORDÍTÓ TÁBOR

A tábor időpontja: 09.29-10.06

A tábor helyszíne: Dunabogdány, Herold panzió (2023 Dunabogdány, Kőkereszt dűlő 2.) 
A Palimpszeszt Kulturális Alapítvány a József Attila Kör egykori műfordító tábora nyomán meghirdette műfordítói workshopját, azaz a Prae műfordító tábort a magyar irodalom külföldi fordítói számára.
A tábor célja a kortárs magyar irodalom bemutatása, a külföldi fordítók tájékozódásának megkönnyítése, a műfordítás gyakorlata szemináriumi kereteken belül. A tábor olyan fórum kíván lenni, ahol fordítási és értelmezési kérdések gyakorlati és teoretikus szinten is felvetődnek, valamint a fordítók szerzőikkel személyesen is találkozhatnak. Célunk, hogy a tábor színes képet adjon a magyar szellemi életről, elsősorban a kortárs magyar irodalom alkotóiról és alkotásairól, kitekintéssel a magyar irodalom múltjára és hagyományaira is.
Számos író, költő, műfordító, irodalomtörténész és kritikus tart előadást és szemináriumot, olvas fel és beszélget a fordítókkal. Az elmélyült szakmai munkát fordítói szeminárium, műhelyfoglalkozások segítik.
A műfordítói szemináriumokat vezetik: Imreh András és Rácz Péter műfordítók, műfordítóképzők.
A kortárs magyar prózáról Szirák Péter, a Debreceni Egyetem, a kortárs költészetről Csehy Zoltán, a Comenius Egyetem tanára tart előadást. Károlyi Csaba, az Élet és Irodalom kritika- és tárcarovatának szerkesztője a 2019-es magyar irodalmi megjelenésekről tart előadást. Adamik Lajos műfordítóval, a legújabb Christoph Ransmayr-regény, a Cox magyar fordítójával Tóth-Czifra Júlia, a Kalligram Kiadó szerkesztője beszélget. Az ifjúsági/kamaszirodalomról Péczely Dóra szerkesztő beszélget Molnár T. Eszterrel, aki Mészöly Ágnessel közösen publikálta idén Az emberek országa című ifjúsági disztópiát. A magyarországi mid- és popkult irodalomról beszélgetünk Cserháti Évával új krimije, A Sellő titka, Moskát Anitával új fantasy-disztópiája, az Irha és bőr, valamint Egressy Zoltánnal új regénye, a Hold on kapcsán.
Szépíró vendégeink lesznek Csehy Zoltán, Kali Ágnes, Krusovszky Dénes, Kukorelly Endre, Mécs Anna, P. Horváth Tamás, Pál Dániel Levente, Seres Lili Hanna, Tóth Kinga és mások. 
 
English