2024. május 25., szombat

Művészi szabadság

2023. május 30., kedd - 18:00, Budapest, CEU, Nádor u. 15

Művészi szabadság

Konferencia /  05. 30-31. / CEU, Budapest

A Szépírók Társasága az alapítás, 2020 óta tagja az Európai Akadémiák Szövetségének, ami a Berlini Művészeti Akadémia kezdeményezésére jött létre. A kezdetektől fogva aktívan részt veszünk a szervezet működésében, aminek elsődleges célja, hogy biztosítsa az alkotás szabadságát és a kultúrpolitikai függetlenséget több mint 70 tagszervezete számára az Európia Unió teljes területén.
 
Ezért tartottam fontosnak, hogy a Szépírók Társasága és a magyarországi független kulturális szervezetek ügyét (forrásmegvonások, kultúrpolitikai nyomásgyakorlás, centralizáció) megismertessem a Szövetség tagjaival. Ennek eredményeként a Szövetség vezetősége úgy döntött, hogy a következő közgyűlését és konferenciáját Budapesten rendezi meg, aminek időpontja: 2023. május 30-31., kedd-szerda.
 
Az esemény célja, hogy felhívjuk a figyelmet a hazánkban és a térségben zajló káros kultúrpolitikai folyamatokra, a művészeti szabadságot is veszélyeztető gazdasági döntésekre, egyúttal platformot biztosítsunk független civil és kulturális szervezetek számára. 
 
Társszervező: Freeszfe. Helyszín: CEU
 
Részletes program:
 
Május 30., kedd
15:00-17:00 Találkozó kulturális szervezetek számára
A Szövetség tagjai magyarországi civil szervezetek képviselőivel találkoznak, hogy megvitassák a hazai kultúrpolitikai helyzetet, és lehetséges együttműködéseket dolgozzanak ki. 
Az esemény regisztrációval látogatható. Szervező: Borda Réka / reka.borda92@gmail.com 
 
18:00-20:00 Nyilvános pogram
Bevezető – Czinki Ferenc író, a Szépírók Társasága elnöke; Jeanine Meerapfel filmrendező, a Berlini Művészeti Akadémia igazgatója, az Akadémiák Európai Szövetsége elnöke
Videóüzenet – Robert Wilson színházi rendező, a Berlini Művészeti Akadémia tagja
Beszélgetés – A hallgatás ereje – Milyen esélyei vannak a független kultúrának olyan helyzetben, amikor a művészek és az állam képviselői között megszűnik a valódi párbeszéd? – A beszélgetés résztvevői: Szűcs Balázs kultúráért felelős alpolgármester, Erzsébetváros, Budapest; Dalos György író, a Szépírók Társasága tagja; Inkei Péter kultúrpolitikai szakértő, a Summa Artium Alapítvány képviseletében; Bartosz Sydlowski a krakkói Boska Komedia fesztivál művészeti vezetője. Moderátor: Martin Krafl a Czech Literary Centre munkatársa.
 
Május 30., szerda
12:00-13:00 Nemzetközi sajtótájékoztató – Résztvevők: Jeanine Meerapfel, Czinki Ferenc, Valerio Rocco Lozano (a madridi Circulo de Bellas Artes igazgatója), Ladányi Jancsó Jákob (a Freeszfe egyesület elnökségi tagja).
Sajtófőnök: Vágvölgyi B. András / vagesz007@gmail.com 
 
18:00-18:45 Művészeti program
Zene – Schoblocher Barbara, Jancsó Gábor, Szabó Anna, Nizalowski Fanni, Asztalos Dorottya
Performansz – Tózsa Mikolt, Kozma Zsófi Rebeka (a Freeszfe hallgatói)
Videóüzenetek – Terézia Mora író, a Berlini Művészeti Akadémia tagja; George Szirtes költő, a Berlini Művészeti Akadémia tagja
 
19:00-20:00 Beszélgetés – Katharina Schultens író, a Berlini Művészeti Akadémia tagja; Simon Márton költő, a Szépírók Társasága tagja; Maria José Crespo képzőművész; Tarr Béla filmrendező, a Freeszfe Egyesület elnöke
 
Szervezés, információ: Czinki Ferenc / czinki@gmail.com 
 
Az események ingyenes látogathatók; szinkrontolmácsolás mellett angol és magyar nyelven zajlanak.
 
Facebook: https://www.facebook.com/events/1489271984812507/1489277474811958/?event_time_id=1489277474811958&ref=newsfeed 
Akadémiák Európai Szövetsége: https://allianceofacademies.eu/ 
Berlini Művészeti Akadémia: https://www.adk.de/ 
Szépírók Társasága: http://szepiroktarsasaga.hu/ 
Freeszfe: https://www.freeszfe.hu/ 
CEU Budapest: https://www.ceu.edu/ 

 

English