2024. május 2., csütörtök

Marcel Proust

2023. november 14., kedd - 18:00, Francia Intézet / Institut français, Bp., Fő utca 17,

Marcel Proust

A hetvenöt kéziratlap

és egyéb kiadatlan írások című kötet fordítójával, Forgách Andrással Schein Gábor beszélget,  Az eltűnt idő nyomában első kötetének, a Swann megjelenések 110. évfordulóján. 

Marcel Proust, 1908-ban, harminchét évesen sok kitérő után rájött, hogyan fogja megírni Az eltűnt idő nyomában hétkötetes, háromezer oldalas eposzát, mely a 20. század legnagyobb szellemi teljesítményei közé tartozik.
A szerző hagyatékából néhány éve előkerült 75 kéziratlapot olvasva feltárul előttünk a nagy mű ősforrása, mintha maga Proust vezetné gondolatai kellős közepébe olvasóit. 110 évvel a regényfolyam első kötete, a Swann a megjelenése után az íróval együtt mi is átélhetjük mondatai és szereplői születésének pillanatait.
Ezen a 75 kéziratlapon még szinte semmi sincs készen, de mégis minden a helyére kerül, kirajzolódnak a katedrálisokat idéző regényfolyam első körvonalai, s a szemünk láttára áll össze az összetéveszthetetlen Proust-mondat. Aki meg akarja érteni és élvezni akarja Az eltűnt idő nyomában mélyen örvénylő szövegtengerét, annak ez a könyv megbízható iránytűje lesz
 
https://nyugatiter.blog/2023/11/75-keziratlap-csodaja/...
English