2024. április 19., péntek

Könyvhét előzetes

2022. június 2., csütörtök - 18:00, Budapest, Nagy Ignác u. 2-4

Könyvhét előzetes

Szávai Géza könyvbemutatója

A 93. Ünnepi Könyvhét (2022. június 9-12.) előzeteseként rendkívüli alkalomra kerül sor:
A Budapesti Unitárius Egyházközség és a PONT Kiadó közös szervezésében „vízre bocsáttatik” SZÁVAI GÉZA: GYERMEKVILÁG TRILÓGIA három kötete.
 
Szávai Géza, a negyvennél több önálló címet jegyző író, sok éve a magyar gyermekkultúra egyik meghatározó alakja. Gyermekkönyveit elsődlegesen a gyermekekkel való találkozások ihletik. Maga is apaként és nagyapaként szenvedélyes érdeklődéssel tanulmányozza a gyermekek gondolkozását, lelki világát, nyelvi kifejező készségének fejlődését, hogy aztán mindezt olyan „széles ölelésű” írói fortéllyal mutassa meg, amelyet kicsik és nagyok egyaránt megértenek. Nem, a megértésről itt sokkal többről van szó: arról az érzékeny mezsgyéről, ahol kortalan találkozunk.
A nagyszámú gyermekkönyv mellett (legismertebbek Burgum Bélus mesterdetektív történetei) évek óta dolgozik egy olyan trilógián, amely átfogóan mutatja be azt a varázslatos folyamatot, amelyben a gyermek elsajátítja mindazt, amit kultúrának nevezünk.
 
A LÁSS CSODÁT a gyermekrajzokban tetten érhető értelmi és érzelmi látásról, A HAZUGSÁG FORRADALMA az elvonatkoztató gondolkodás, tehát a mese és fikció születéséről, a RIBIZLIKÁVÉ pedig a szavakból épített gyermeki világot mutatja be.
A trilógia a rajz-mese-nyelv mesterhármasa.
 
„Magánemberi élményeimet szerettem volna közösségi élménnyé kiáltani fél évszázaddal ezelőtt, amikor elhatároztam, hogy Gyermekvilág trilógiát írok. Tegyük szellemi élményünkké a gyereket!, hangoztatom azóta, már nem csupán apaként, hanem íróként, szerkesztőként, aki gyerekek ezreivel, tízezreivel írtam-rajzoltam-meséltem közösen” - vallja Szávai Géza
 
A szerzővel Dr. Czire Szabolcs lelkész beszélget.
English