2024. szeptember 8., vasárnap

Jeruzsálem-Gáza-Budapest

2024. június 1., szombat - 19:00, Fuga, Budapest, Petőfi S. u. 5.

Jeruzsálem-Gáza-Budapest

Performansz és beszélgetés

Jeruzsálem és Gáza két tökéletesen eltérő, egyaránt drámai történést is jelölnek, eltérő és önmagukban sem egységes aspektusokat. Budapest helyén pedig szerepelhetne Párizs, Berlin, New York, Teherán, Rijád, Moszkva, Kijev, Peking, Kairó, Doha, vagy a világ szinte bármelyik központja, és minden helynév megint más történeteket és aspektusokat vonna be az elbeszélhetőség kereteiből kicsúszó alaptörténetbe. A mi esetünkben viszont hangsúlyosan Budapest szerepel ezen a helyen. Bőségesen van miről gondolkodnunk itt és most. A viszonyulásaink feltehetőleg különbözőek, és a beszélgetés során ezek a különbségek feltehetőleg majd ki is rajzolódnak. Nekünk és az érdeklődőknek is tanulságos lehet meglátni, hogy milyen közel is van hozzánk Jeruzsálem és Gáza, és hogy milyen sűrű kontextusokba vonódva láthatunk rá a saját helyzetünkre, perspektíváinkra. A címben a kötőjel az összekapcsoltságot és a kapcsolat megszakítottságát egyszerre kívánja kifejezni.
Az est két részből fog állni. Az est rész performansza Schein Gábor Ha téged, Jeruzsálem xímű verse köré pül, amely az Élet és Irodalomban itt olvasható.
 
A második részben az est résztvevői: Bárdos Deák Ágnes, Daróczi Anikó, Ferencz Mónika, György Péter, Forgách András, Kassai Zsigmond, Molnár T. Eszter, Schein Gábor beszégetnek az érdeklődők aktív közreműlödésével. 
English