2024. március 28., csütörtök

Írónők és irodalmi műhelyek

2021. február 26., péntek - 17:00, UTC+01–18:30 UTC+01

Írónők és irodalmi műhelyek

Ms Columbo Live program

A kerekasztal beszélgetés résztvevői: Szécsi Noémi, Tóth-Czifra Júlia, Lakner Dávid, Forgách Kinga. Moderátor: Parászka Boróka
Mióta a magyar nők a 19. században publikálni kezdtek, elsősorban divatlapokban, irodalmi magazinokban esetleg napilapokban tehették ezt meg, a folyóiratokhoz hagyományosan kevésbé volt bejárásuk.
Dénes Zsófia egy anekdotája szerint Kaffka Margit a legendás folyóirat utólag leginkább elismert női alkotója, sérelmezte, hogy a Nyugatos banketteken neki az írófeleségek közé, a "női asztalhoz" kellett ülnie, pedig ő ott szeretett volna ülni és beszélgetni a férfiakkal mint teljes jogú alkotó.
Ez a példázat akár az irodalomról és benne a nőkről is szólhatna, de mi történt a 20. század során a folyóiratoknál és hol tartunk most, a 21. század elején?
Míg a könyvkiadásban a nők egyre inkább teret nyernek, vajon milyen a helyzetük az alkotói közösségeket tömörítő, gyakorta elitirodalmat megjelentető fórumokon, ugyanúgy jelen vannak a szerzők, mint a szerkesztők között? Odaülhetnek az asztalhoz, ahol eredetileg csak férfiak beszélgettek?
Sorozatszerkesztő: Gáspár-Singer Anna, Hidas Judit, Szécsi Noémi
A Ms. Columbo Live! sorozatot a Szépírók Társasága és a SZÍN Női Érdekvédelmi Fórum támogatja
 
English