2024. április 23., kedd

Gyógyító szavak irodalommal

2022. április 7., csütörtök - 18:00, The Workshop, Bp., Paulay Ede u. 16

Gyógyító szavak irodalommal

Székelyhidi Zsolt estje

Beszélgessünk az irodalomról, az alkotás folyamatáról!

Arról, hogy mi is az az erő, ami egy művészt arra késztet, hogy megossza az olvasóival, a közönséggel gondolatait. Hogyan teremti meg a munkájához a megfelelő közeget? Élő beszélgetéseink által szeretnénk feloldani a jelenkor traumáit, függetlenül, szabadon. Ha te is megosztanád a témával kapcsolatos alkotásod, kedvenc versed, történeted csak hozd magaddal, s az eseményen, a bemutatót követően lesz alkalmad felolvasni.
 
Az SPN Krú bemutatja
„Elmerülünk egymás torkolatában” Költészeti performansz
Székelyhidi Zsolt Ami kék lesz című könyvének kapcsán az SPN Krúval (Berka Attila és Székelyhidi Zsolt) ismerjük meg a kék szín jelentését az író szerelmi líráin keresztül.
 
A kötetről
Székelyhidi Zsolt előző két verskötete, a Csurom és a Színült, melyek szintén a Parnasszus Könyvek sorozatban jelentek meg, egy újragondolt szerelmi lírát vázoltak fel sok utazással, a kék tengerrel, egzotikus nyaralásokkal és persze a szükségszerűen mindig megjelenő otthonképpel, ami az utazások lezárásaként - mintegy bezárva a kört - a megnyugvást, csendet biztosítja a költő és párja életében.
Az Ami kék lesz című kötet ebből a szerelmi lírából mozdul el, ha úgy tetszik, zárul (másképpen) vissza egy filozofikusabb és ezáltal mindenképpen magányosabb(nak tűnő) költői világba, ahol a szerelem mint a világot láthatatlanul mozgató mellékszál jelenik meg. A versek szempontjából tehát sokkal fontosabbak a költőben az érzelmek ellen is dolgozó, azokkal párhuzamosan induló-érkező világértelmezések. Ám ezek a meglátások, gondolatok újra meg újra feloldódnak, absztrachálódnak bizonyos színekben (a kék minden árnyalatában vibráló tengerhez is visszanyúlva), így az értelem végsősoron újra alárendelődik az érzelmeknek. A színekkel, illetve a színek hiányával, a lira "színeváltozásaival" eljátszó szövegek az együttlét más dimenzióiban járnak, ahol a fizikális kontaktus háttérbe szorul, és megmutatkozik a belső, a valóságtól mégiscsak elzárt költőlélek.
 
Az élő beszélgetések moderátora Domján Kata, többszörös nemzetközi díjas színésznő.
 
Az eseményen fotók készülnek. A résztvevők az eseményen való részvétellel hozzájárulnak, hogy kép készülhet róluk.
Az est hozzájárulása: 1500 forint. A bevételből a háború elől menekülteket és a határon túliakat támogatjuk.

A kötetet kedvezményesen megvásárolhatjátok a helyszínen. 

English