2024. április 20., szombat

Fesztivál Szegeden

2019. október 16., szerda - 18:00, Szeged, Grand Café

Fesztivál Szegeden

Hartay Csaba, Győrei Zsolt–Schlachtovszky Csaba, Szvoren Edina könyvbemutatói 

Hartay Csaba, Győrei Zsolt–Schlachtovszky Csaba és Szvoren Edina könyvbemutatói a fesztiválon.
 
Hartay Csaba: Köszönöm a befogadást!
JATE Klub, Dugonics tér 13. / Október 3. csütörtök, 17.00 /  
Beszélgetőtárs: Boldog István Dávid vlogger, az egyetem tv főszerkesztője
„Hartay Viharsarki Kattintós Csaba csinált egy préselt növénygyűjteményt az emberekből. Ez itt az. Szépen lekaszálta őket a Facebookon, a buszon, a kiskonyhában, wellness-szállodában a bugyborékos izénál, buliban, majálison, tévéképernyő előtt. Aztán lepréselte, beragasztotta, és most itt sorakoznak: ez egyébként irtó büdös, az mérgező, amaz veszélyeztetett. Ezt szívják, azt kenik, emezt meg kéne trágyázni. Mi vagyunk azok. Itatós locsolkodás, felzabálós-pénzemetleevős nyaralás, operettes túldicsérés, szájbaverést provokáló mindent fikázás. És ahogy sorjáznak a preparátumok, valahogy átlapozunk a hallucinogénekre, egyre abszurdabb alakok és történetek visznek, már nem is kislexikonunk van, hanem csattanó maszlagos békebeli kalendáriumunk, amiben volt időjárás, nemzetközi helyzet, aranygaluska és gyermeknevelési tippek is. Viharsarki lapozgatós. Szívesen a beengedést!” (Ceglédi Zoltán)
Hartay Csaba (Gyula, 1977) költő, író. 1996 óta publikál, nyolc verseskötet mellett ez az ötödik prózakötete. Szarvason él, egy szarvasmarha telep résztulajdonosaként dolgozik. 2015-ben Megyei Prima Díjat kapott. Blogja a Viharsarki Kattintós.
 
Győrei Zsolt–Schlachtovszky Csaba: Magyariné szeretője
Grand Café, Deák Ferenc u. 18. / Október 16. szerda, 18.00
Beszélgetőtárs: Füzi Péter egyetemi hallgató (SZTE BTK)
Makai Sámuel, pelyhes állú jurátus Debrecenbe utazik, hogy disszertációt írjon a Kollégium híres professzorának, Hatvani Istvánnak válópöréről, de csakhamar fogós kérdésekbe gabalyodik: Csakugyan az Ördöggel cimborált-e Hatvani uram? Ha nem, akkor miért egy boszorkányt fogadott fel szakácsnénak? S ha mindez még hagyján is, de hogy vén fejjel szerelemre lobbant egy süldő leány iránt, az mégis skandalum. És képes lett volna miatta embert is ölni? Vagy ártatlan volt, sőt a mágiához sem konyított többet, mint Magyariné a savanyú vetrecéhez?
Győrei Zsolt (Budapest, 1970) 1995-ben magyar–német–komparatisztika szakos diplomát, 2003-ban PhD-fokozatot szerzett a József Attila Tudományegyetemen, 2000-ben színháztudomány-esztétika szakos diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Ma ugyanitt tanít, habilitált docensként. Emellett könyveket szerkeszt, műfordít, verseket ír. 2013 óta a Szépírók Társaságának tagja.
Schlachtovszky Csaba (Budapest, 1970) 1995-ben magyar–angol–komparatisztika szakos diplomát szerzett a József Attila Tudományegyetemen. Főállásban televíziós dramaturgként dolgozik, emellett drámaíróként és forgatókönyvíróként is tevékeny.
A szerzőpáros a gimnázium óta foglalkozik (főleg dráma-) írással. Műveik többek közt a Színház, a Prae, a Tiszatáj és a Jelenkor hasábjain jelentek meg. 2000–2002 között kilenc forgatókönyvet írtak a Magyar Televízió Millenniumi Mesék sorozatába. Emmuska című regényük 2013-ban jelent meg a Librinél.
 
Szvoren Edina: Verseim
Grand Café, Deák Ferenc u. 18. / November 6. szerda, 17.00
Beszélgetőtárs: Klajkó Dániel egyetemi hallgató (SZTE BTK)
Szvoren Edina (Budapest, 1974) író, zenetanár. 1998-ban szerzett diplomát a Zeneakadémián, 2005 óta publikál rendszeresen. Nincs és ne is legyen című kötete szerb, horvát, olasz és holland nyelven is olvasható. A Pertu bolgár kiadása elnyerte a Bolgár
Fordítók Szövetségének díját. 2010-től felolvasásokon, pódiumbeszélgetéseken vett részt Budapesten, Berlinben, Békéscsabán, Lipcsében, Kishegyesen, Szigligeten, Szegeden, Pécsett. Díjai, ösztöndíjai: Móricz-ösztöndíj (2009), Déry-díj (2010), Bródy Sándor-díj (2011), Gundel Művészeti Díj (2011), NKA alkotói támogatás (2012), Artisjus-díj (2013),
József Attila-díj (2014), EU-Prize for Literature (2015)
 
English