2024. március 29., péntek

Festival of Hope

2020. június 30., kedd - 13:11, versopolis.com

Festival of Hope

A versopolis.com eseménysorozata

A Versopolis online költészeti platformot  a szlovéniai Beletrina Academic Press (http://beletrina.com/) alapította 2014-ben. Három évvel később, 2017-ben kezdődött költészeti projektjük, amelynek célja, hogy a legfontosabb európai költészeti fesztiválok közötti network kiépítésével elsősorban a pályájuk elején álló európai költők műveit népszerűsítsék és terjesszék.  A 2021-ig tartó projektet a Kreatív Európa program is támogatja.  A legjobb műveket lefordíttatják, megjelentetik és különféle irodalmi fesztiválokon szerepeltetik. (https://www.versopolis-poetry.com/) A platform mintegy 23 fesztivált fog össze, 224 tagja van, akiknek 2800 műve szerepel a weboldalon, 45 különféle európai nyelven és angolul.

 A Versopolis oldalhoz egy szemle is tartozik, a Versopolis Review, amely az éppen futó programsorozatot jeleníti meg a szervezet honlapján. https://www.versopolis.com/festival-of-hope)

A Festival of Hope (a Remény Fesztiválja) című program az első globális, online költészeti fesztivál 2020. április 24-én kezdődött, és eredetileg április 30-ig tartott volna. A megvalósulás sikerét látva azonban a szervezők május és június hónapokra is kiterjesztették a felhívást. Az áprilisi időszakban 37 ország 74 partnere 94 eseménnyel vett részt a fesztiválon, közel 500 szerző szereplésével. A Versopolis honlapján és a különféle közösségi oldalakon (Facebook, Instagram) hét nap alatt 111,600 látogatója volt a programoknak.

A rendezvénysorozat címe nyilvánvalóan arra utal, hogy a platform a jelenlegi vírushelyzet miatti bezártság körülményeit igyekszik enyhíteni azzal a kimondott céllal, hogy mint a legnagyobb európai online költészeti kezdeményezés, részt vegyen a közös jövő létrehozásában. A karanténba zártság következtében számos művészeti, irodalmi és költészeti esemény jött létre az interneten. A Versopolis is arra vállalkozik, hogy eseményt kínáljon, fesztiválokat fogjon össze és kapcsolódásokat hozzon létre a költészeti szcénában, azért, hogy egyrészt a művészeti közösségek közötti munkát segítse elő, másrészt hogy a közönség számára is elérhetővé váljanak ezek az események. A szervezők úgy látják, hogy a válság előre nem látható lehetőségeket is magával hozhat, ilyen a globális költészeti közösség létrehozása, megerősítése.

A magyar résztvevők (Áfra János, Fenyvesi Orsolya, Závada Péter, Zilahi Anna, G. István László, Terék Anna) a klímatudatosság témakörében szerepelnek a fesztiválon:

https://www.versopolis.com/festival-of-hope/festival-of-hope/915/artists-for-climate-awareness

A versek fordítói: Gyukics Gábor, Owen Good, Mark Baczoni, John Szabó, George Szirtes, Nagy Hajnal Csilla és Mark Richards.

English