2024. május 2., csütörtök

Csüccs le magyar!

2023. március 16., csütörtök - 18:00, Három Holló / Drei Raben Piarista köz 1.

Csüccs le magyar!
Könyvbemutató extrákkal
 
A Tilos az Á könyvek kiadásában megjelenő Költővel nem járnék címet viselő antológia tizenöt kortárs magyar szerző novelláján keresztül azt mutatja meg, miről beszélünk, ha Petőfiről beszélünk. Legalábbis ennek tizenöt lehetséges válaszát olvashatjuk a kötetben, amiben korántsem az iskolai, állami megemlékezések pátosztól átitatott hangja dominál. Hanem az a fajta szeretetteljes viszony a „nagy nemzeti költőnkhöz”, amibe belefér a humor, az irónia, és Petőfi személyének vagy az életműve bizonyos részeinek problematizálása. A kötetben olyan témák is előkerülnek, mint a családon belüli erőszak, a női-férfi egyenjogúság, a mozaikcsalád, gimnázium utáni országelhagyás - mindez Petőfihez kapcsolódva.
Az izgalmas és humoros young adult novelláskötet rengeteg kapcsolódási pontot ad, rengeteg olyan kérdést, témát vet fel, ami a mai olvasók jelenéről is szól - így a kötetbe Petőfi mellett bőven belefér a puliszka számos változata, Sherlock Holmes, az iskolai zaklatás, alternatív történelem és egy versekkel operáló instagrammer is.
A kötet borítója és a benne található illusztrációk Herbszt László munkái, akinek köszönhetően az antológia mint könyvtárgy is önálló esztétikai értéket képvisel.
A bemutatón a szerzőkkel Szabó Amanda emlékezik meg a költőről és forradalmárról, az azt követő beszélgetés után pedig Glávits Bence táncos produkciójával helyezzük új megvilágításba mindenki Petőfijét.
 
Illusztrálta: Herbszt László
Az antológia szerzői: Balássy Fanni, Baráth Katalin, Bánki Éva, Bendl Vera, Cserna-Szabó András, GévaiCsilla, Kalapos Éva Veronika, Kiss Judit Ágnes, Mészöly Ágnes, Miklya Luzsányi Mónika, Molnár T. Eszter, Nényei Pál, Rojik Tamás, Szabó Borbála, Wéber Anikó 
 
English