2024. március 28., csütörtök

Csata az üres éggel

2021. október 29., péntek - 19:00, Fuga, Budapest, Petőfi S. u. 5.

Csata az üres éggel

Konferencia, workshop, nyilvános vita

Nyelvünk az európai identitás és kultúra meghatározó része - azonban változó egység, amely folyamatosan tükrözi társadalmunk, politikánk és mindennapi életünk aktuális változásait. Hogyan hat a nyelvünkre, ha a politika populista, nacionalista vagy más radikális irányba mozdul el? Milyen nyelvi mechanizmusokat és eszközöket használnak a legújabb politikai irányzatok? A nemzetközileg ismert szerzőkkel, nyelvészekkel és politikai szakértőkkel folytatott nyílt vita ezeket a kérdéseket elemzi.
 
Közreműködik: Daljit Nagra (brit költő, a Royal Society of Literature tagja), Robert Menasse (osztrák író, esszéíró, műfordító), Luc Devoldere (író, a Royal Academy of Dutch Language tagja), Sophie Collins (holland költő), Gács Anna (irodalomkritikus, egyetemi docens, a Szépírók Társasága korábbi elnöke), Czinki Ferenc (író, szervező, a Szépírók Társasága elnöke). Videóüzenettel jelentkezik be: Prof. Jeanine Meerapfel (a Berlini Művészeti Akadémia elnöke).
 
Az European Alliance of Academies  és a Szépírók Társasága rendezvénye a Royal Society of Literature, a Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde és a Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung  együttműködésével.
 
Támogató: Federal Agency for Civic Education (bpb) 
English