2024. április 26., péntek

Berliner Korrespondenzen

2021. december 7., kedd - 20:00, Maxim Gorki Theater, Berlin

Berliner Korrespondenzen

 Az esemény élőben követhető itt

A Berliner Korrespondezen elnevezésű programsorozaton kerül sor a készülő Freeszfe dokumentumfilm most elkészült epizódjának premierjére:
A vetítést panelbeszélgetés követi, amelyen szó lesz az aktuális magyarországi állapotokról, ezen belül a #freeszfe mozgalomról. 
Ennek résztvevői: Csató Kata, bábművész, Egyesületünk elnöke, Dalos György történész és Mundruczó Kornél rendező. A beszélgetés moderátora Faur Anna, a dokumentumfilm egyik alkotója, a Freeszfe Egyesület alapító tagja.
A résztvevők szándéka, hogy a közelmúlt magyar történelmében egyedülálló tiltakozási mozgalmat történelmi, kulturális és politikai kontextusba helyezve beszéljenek az egyetemfoglalásról és a készülő dokumentumfilmről.
Az eseményt Földényi László – a „Lipcsei Könyvdíj az Európai Megértésért” kitüntetéssel elismert, Széchenyi-díjas esztéta, irodalomtörténész, műkritikus, műfordító, az SZFE volt oktatója fogja megnyitni.
A készülő dokumentumfilm mostani részlete a német Allianz Kulturstiftung nevű civil szervezet támogatásával jött létre. A Német Külügyminisztérium és a Humboldt University által közösen szervezett Berliner Korrespondezen című programsorozatban európai fiatal filmesek rövid dokumentumfilmekben mutatják be az őket érintő helyi konfliktusokat.
A Freeszfe két különálló projekttel is elnyerte az idei támogatását a 2016 óta futó rendezvénysorozatnak. A kettő közül az egyiket a dokumentumfilmes munkacsoport pályázta meg.
Filmünkben az egyetemfoglalást illusztráljuk egyetlen nap eseményeinek feldolgozásán keresztül. Az általunk kiválasztott nap 2020. október 8-a, amelyen az akkor frissen kinevezett kancellár, Szarka Gábor megpróbál meg bejutni a hallgatók által blokád alatt tartott Vas utcai épületbe.
 
 
English