2024. március 28., csütörtök

Az Európai Unió Irodalmi Díja

2020. május 19., kedd - 14:37, Brüsszel

Az Európai Unió Irodalmi Díja

A 2020. évi díj 13 nyertese

Sajátos körülmények között dolgoztak az idén az Európai Unió Irodalmi Díjában döntő nemzeti zsűrik, hiszen nem volt lehetőségük személyes találkozásokra, megbeszélésekre, és a könyv, a kultúra lehetőségei is mások már, mint tavaly voltak. Habár rengeteg könyves rendezvény maradt el az idei tavaszon, az olvasás szerepe éppen ezért talán még fontosabb lett. Nem csak azért, mert segítséget nyújt a karanténba szorult emberek sokaságának, de azért is, mert a kibontakozó válság ismét a populizmusnak, a nemzeteket egymás ellen fordító hazardőr politikának kedvezhet. Ebben a helyzetben felértékelődik egy olyan díj szerepe is, mely deklaráltan a kulturális diverzitást, a nemzetek közötti együtműködést, egymás kultúrájának a megismerését segíti. A díjazottak műveit számos nyelvre lefordítják, a korábbiak közül nem kevés a magyar könyvpiacon is felbukkant már.

   Emlékszünk, tavaly Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy című regénye lett a díj magyar győztese (https://litera.hu/hirek/man-varhegyi-reka-nyerte-el-az-europai-unio-irodalmi-dijat.html?fbclid=IwAR16OfiwndGDR8frqj5UntUXtgSfUupNtV1MYOOFipQAE08Tv1erSfst5Uk), az ezt megelőző években pedig Szvoren Edina (2015), Horváth Viktor (2012) és Szécsi Noémi (2009) nyerte el az 5000 euróval járó díjat. Mivel minden ország három év elteltével kerül ismét sorra, az idén értelemszerűen nem volt magyar díjazott. Ennek ellenére természetesen ilyenkor is bőven érdemes odafigyelni rá, egyrészt a legfrissebb európai irodalom alakulása szempontjából, de azért is, mert az idei díjazottak művei közül több is jó eséllyel jelenik majd meg magyar nyelven is a közeljövőben.

   Az Európai Unió Irodalmi Díját a három alapító szervezet (European and International Booksellers Federation/Európai és Nemzetközi Könyvkereskedők Szövetsége, European Writers' Council/Európai Írok Tanácsa, Federation of European Publishers/Európai Könyvkiadók Szövetsége) konzorciuma adományozza a Creative Europe uniós programján belül, melyben jelenleg 41 ország vesz részt. Ezek közül minden évben 11-14 európai ország egy-egy olyan alkotója kapja meg az elismerést, aki „emerging writer”-ként már nem pályakezdő, de még nem tartozik a legelismertebb írók közé sem. A díjat 2009 óta hároméves ciklusokban adják ki, és az Európai Unió tagállamain kívül a következő országok vesznek még részt benne: Izland, Norvégia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró, Szerbia, Grúzia, Moldova, Ukrajna, Tunézia, Koszovó, Egyesült Királyság.

Az idei győztesek nevét május 19-én ismerhettük meg:

•    Nathalie Skowronek, La carte des regrets (The map of regrets/A megbánás térképei), Belgium
•    Lana Bastašić, Uhvati zeca (Catch the rabbit/Kapd el a nyulat), Bosznia-Hercegovina
•    Maša Kolanović, Poštovani kukci i druge jezive priče (Dear insects and other scary stories/Kedves rovarok és más ijesztő történetek), Horvátország
•    Σταύρος Χριστοδούλου (Stavros Christodoulou), Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός (The day the river froze/Amikor a folyó befagyott) Ciprus
•    Asta Olivia Nordenhof, Penge på lommen (Money in your pocket/Pénz a zsebedben) Dánia
•    Mudlum (Made Luiga), Poola poisid (Polish boys/Lengyel fiúk) Észtország
•    Matthias Nawrat, Der traurige Gast (The Sad Guest/A szomorú vendég) Németország
•    Shpëtim Selmani, Libërthi i dashurisë (The Booklet of Love/A szerelem könyvecse), Koszovó
•    Francis Kirps, Die Mutationen (The Mutations/A mutációk), Luxembourg
•    Stefan Bošković, Ministar (Minister/Miniszter), Montenegro
•    Петар Андоновски (Petar Andonovski), Страв од варвари (Fear of barbarians/A barbároktól félve), Észak-Macedónia
•    Maria Navarro Skaranger, Bok om sorg (Book of grief/A bánat könyve), Norvégia
•    Irene Solà, Canto jo i la muntanya balla (I sing and the mountain dances/Énekelek és a hegy táncra perdül), Spanyolország

A díjazottakat többek között Marija Gabriel, innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős uniós biztos köszöntötte, aki hangsúlyozta, hogy a jelenlegi válságban,  az elszigeteltség leküzdésében a művészek és az írók szerepe nagyon fontos, hiszen az olvasás képes erős érzelmeket kelteni és más világokba repíteni bennünket. 

https://www.euprizeliterature.eu/news/european-union-prize-literature-announces-2020-laureates

 

Az EU Irodalmi Díjat (European Union Prize for Literature, EUPL) három év leforgása alatt 41 ország kortárs irodalmának kiemelkedő tehetségű alkotója kaphatja meg. A kezdeményezés eredeti célja az Európai Unió kulturális és művészeti szektorai közötti kapcsolat szorosabbra fűzése, a születő kortárs irodalom jobb nemzetközi megismertetése, illetve a pályakezdésen már túl levő, de még nem befutott írók bátorítása. A díj, amelyet az Európai Könyvterjesztők Szövetsége (EIBF) az Európai Írók Tanácsa (EWC) és az Európai Könyvkiadók Szövetsége (FEP) alkotta konzorcium alapította 2009-ben, 5000 eurós díjazással jár. Tizenegy év alatt mindeddig 122 író (köztük Szécsi Noémi, Horváth Viktor, Szvoren Edina és Mán-Várhegyi Réka) kapta meg az elismerést. Idén 13 ország (Belgium, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Ciprus, Dánia, Észtország, Németország, Koszovó, Luxemburg, Montenegró, Észak-Macedónia, Norvégia, Spanyolország) nemzeti zsűrije döntött – egyelőre - a kislistáról, azaz a short listről, amelyeken 3-5 (alapvetően 2-4 megjelent könyvvel rendelkező) író, illetve az elmúlt egy évben megjelent új művük szerepelhet.

A kislisták élére kerülő 13 díjazott névsorát 2020. május 19-én hirdetik ki.

A pályázó országok kislistás jelöltjeinek névsora itt tekinthető meg:

English