2024. május 30., csütörtök

AnnaMaria sings/singt/énekel

2023. október 5., csütörtök - 17:00, Magdafeszt / Debrecen, Margófeszt / Budapest

AnnaMaria sings/singt/énekel

Tóth Kinga művészeti albuma

Tóth Kinga, a PRAE és a MODEM gondozásában megjelenő legújabb művészeti albumában a tradicionális imákat és a szentéletű nők, valamint az apácák életét kutatja a XI. századtól egészen napjainkig-mindezt párbeszédbe hozva a mai modern nők életével. Mit kezdhet egy mai modern nő, hogy reflektálhat a szent nők életére, az apácaéletmódra, milyen élethelyzetekben találhat magára, találhat példára vagy illetheti kritikával ezeket a korai női szerepvállalásokat? Hogy tudtak a korabeli nők társadalmi szerepeket vállalni, esetleg művészetüket, magánéletüket megvalósítani akár az apácaéletmód segítségével? Segít-e az elvonulás, a visszavonulás napjainkban, kapcsolhatjuk-e akár ezt a fajta viselkedést egy társadalmi szerepvállaláshoz?
„Párhuzamokat, kapcsolódási pontokat keresek ezekben a szövegekben és művészeti munkákban, elsődlegesen olyan női szentek életét kutatva, akik aktivizmusukkal váltak szentekké, akik nem a mártíromságot, hanem nagyon is a társadalomban való munkálkodást választották. Az apácák életét is mint performatív gesztust figyelem, órarendjüket, tanítói-filozófiai-művészeti munkáikat tanulmányozva. Szövegszinten korai imákkal, Mária-énekekkel foglalkozom, ezekből merítve gesztusokat, fordulatokat a saját szövegeimbe. Modern imádságoknak, női imádságoknak szánom ezeket az új verseket: tradiciók és nyitottság, lelki- és beszédgyakorlatok, új-érzékenység. A szövegek mellett imaperformanszokat, zajliturgiákat, gyónásperformanszot is adok elő.” (Tóth Kinga)
A háromnyelvű szövegek mellett a szerző grafikai, vizuális- és hangköltészeti, videó- és performanszmunkái, objektinstallációs felvételei láthatóak és hallhatóak. A kötet ősszel október 5-én Debrecenben a Magdafeszten, október 12/13-án pedig Budapesten a Margó Fesztiválon mutatkozik be, kapcsolódó művészeti anyagok szeptember közepéig a MODEM RE:RE kiálltásán és a Ceredi Művésztelepen láthatóak.
 
Együttműködő alkotók: Péter Szabina-Bodnár Kristóf (blanche the vidiot), Vigh Levente, Sophia Matteikat, Kulcsár Edmond, Silvia Rosani
design: Black Monty Studio: Popella Dóra
 
A művészeti album előrendelhető közvetlenül a szerzőtől egy crowd-funding linken keresztül:
A co-funding oldal linkje: https://igg.me/at/annamaria/x/34972068#/
 
 
English