2024. május 6., hétfő

Reményi József Tamás-díj

2024. április 10.

Reményi József Tamás-díj

Nagy Boglárkának

Először adjuk át a díjat, mellyel a 75 éve ezen a napon született barátunk, kollégánk, a kiváló kritikus és szerkesztő, Reményi József Tamás emlékét szeretnénk ápolni, és azokat jutalmazni, akik munkájukban az ő szellemi-szakmai örökségét, igényességét, nyitottságát viszik tovább. Tehát olyan széles látókörű, kimagasló kritikusi, szerkesztői képességekkel rendelkező, az irodalmi irányzatok tekintetében nem elfogult személyeket, akik jelentős és aktív szerepet töltenek be a magyar irodalmi közösségben, közbeszédben, annak alakulására befolyást gyakorolnak, kritikáik nagy hatást váltanak ki szakmai körökben, illetve jelentős kiadványok létrehozásában, akár teljes életművek gondozásában vesznek részt, vagy kiadóépítői tevékenységük megkérdőjelezhetetlen. A díjat a pályán hosszabb ideje dolgozó, a szakma és az olvasóközönség számára mérvadó és fontos irodalomkritikusok, illetve könyvkiadói szerkesztők kaphatják meg. Elsősorban olyanok, akik – akárcsak a díj névadója egykoron – a 20. századi és kortárs magyar irodalom területén kamatoztatják képességeiket.
A díj alapítói: Németh Gábor és Darvasi Ferenc.
A díj kuratóriumának tagjai: Balajthy Ágnes, Darvasi Ferenc, Jánossy Lajos, Lapis József, Mikola Gyöngyi és Wirth Imre.
Az est során Reményi József Tamás személyét, irodalmi pályáját idézzük fel, melyet a laudáció, majd a díjazottal való beszélgetés követ.
Résztvevők: a díj alapítói, a kuratórium tagjai, Szabó Imola Julianna (a jutalommal járó oklevél és giclée nyomat készítője), valamint a díjazott.
 
 

A most először átadásra kerülő díjat irodalomkritikusok, könyvkiadói szerkesztők kaphatják meg, elsősorban olyan személyek, akik a 20. századi és a kortárs magyar irodalom területén kamatoztatják képességeiket, és Reményi József Tamás szellemi-szakmai örökségét, igényességét, nyitottságát viszik tovább.

A ma esti, Nyitott Műhely-beli díjátadón Szolláth Dávid laudációjában kiemelte: „Az, hogy a Jelenkor Kiadó egy nehéz korszak után visszanyerte régi presztízsét, sőt második aranykorát éli, a cégcsoport biztosította hátország és a kiváló stáb mellett is mindenekelőtt neki köszönhető.”

 

English