2024. május 8., szerda

Margó-díj elsőköteteseknek

2023. június 30.

Margó-díj elsőköteteseknek

nevezések: június 30. éjfélig

A Margó Irodalmi Fesztivál idén is keresi a legjobb első prózakötetes szerzőket. A 2015-ben indított Margó-díj célja megmutatni a tehetséges pályakezdő írókat és műveiket, hogy minél több olvasó ismerhesse meg őket. Az elmúlt nyolc évben Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás, Mécs Anna, Fehér Boldizsár, Harag Anita, Halász Rita, tavaly pedig Vonnák Diána kapta meg az elismerést. 
A díjra minden olyan magyar nyelvű prózakötet nevezhető, amely 2022. július 1. és 2023. június 30. között jelent meg, és került kereskedelmi forgalomba. Feltétel még, hogy az adott mű a szerző első prózakötete legyen, tehát ha korábban más műnemben publikált, az nem kizáró ok.
A nevezéseket június 30. éjfélig várják, a legjobb tíz kötetet szeptemberig választja ki a Könyves Magazin szerkesztősége, a döntősök közül pedig a Fiatal Írók Szövetsége, a Szépírók Társasága és a Margó Irodalmi Fesztivál képviselőiből álló szakmai zsűri dönt a győztesről. A Margó-díjat 2023. októberében, az őszi Margó megnyitójával egybekötött ünnepélyes díjátadón adják át a Nemzeti Táncszínházban. 
Idén minden eddiginél magasabb pénzdíjat, egymillió forintot kap a legjobbnak ítélt első prózakötet szerzője. Ezen felül a Bookline, a Margó-díj kiemelt támogatója, 15 millió forint értékű médiatámogatással járul hozzá a nyertes könyv népszerűsítéséhez. A Margó-díjas szerző a következő évben egy önálló esten mutatkozhat be a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében, továbbá próbafordítást, valamint publikációs lehetőséget is kap a Könyves Magazinon. 
Idén először a legjobb tíz szerző közül különdíjast is választ a zsűri a Margó-díj támogatójával, az Erstével közösen. Az Margó x Erste #higgymagadban különdíj félmillió forinttal jutalmazza a legjobb tíz első prózakötetes szerző közül azt, aki leginkább megtestesíti a #higgymagadban faktort, például témaválasztásával vagy akár saját írói útjával. „Sokan álmodoznak arról, hogy majd egyszer könyvet írnak. Aki vállalja ezt a küldetést, annak igazán hinnie kell magában, és ez nagyon inspiráló másoknak is. Ezért is csatlakoztunk a Margó-díjhoz” – mondta Blaumann Debóra, az Erste marketing és PR vezetője. 
 
A műveket digitális vagy nyomtatott formában is lehet nevezni. Részletek a Margó weboldalán http://www.margofeszt.hu/hu/dijtalálhatóak.
A nevezés folyamatáról
Ki nevezhet?
A pályázaton kizárólag olyan magyarul publikáló szerző indulhat, akinek korábban még nem jelent meg prózakötete
A pályázaton elindulhat olyan szerző, akinek korábban már megjelent más műnembe (líra, dráma,nonfiction…) tartozó könyve
A könyvet nevezheti a kiadó vagy a szerző.
 
A nevezés feltételei:
A könyv 2022. július 1. és 2023. június 30. között jelent vagy jelenik meg
Kizárólag olyan könyvek indulhatnak, amelyek kereskedelmi forgalomba kerültek
A nevezett művet elküldhetik digitális formátumban (.pdf, ekönyv.... ) a margofeszt@gmail.com címre
vagy nyomtatott formában a Margó irodájába (cím: 1024 Budapest, Keleti Károly utca 15. A. ép. B. lház. 3. em. 15.) 
 
A jelentkezés határideje: 2023. június 30. éjfél
A beérkezett könyvekből egy előzsűri (a Könyves Magazin szerkesztői) állítja össze a rövidlistát, majd a győztesről szakmai zsűri dönt ősszel.
A Margó-díjat 2023. októberében, az őszi Margó Irodalmi Fesztivál megnyitójával összekötött ünnepélyes díjátadón veheti át az idei év legjobb első prózakötetének szerzője.
 
Korábbi díjazottaink
2015: Totth Benedek: Holtverseny
2016: Milbacher Róbert: Szűz Mária jegyese
2017: Szöllősi Mátyás: Váltóáram
2018: Mécs Anna: Gyerekzár
2019: Fehér Boldizsár: Vak majom
2020: Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb
2021: Halász Rita: Mély levegő
English