2024. március 29., péntek

Három írószervezet levele a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Kht. ügyében

2016. január 22.

A Szépírók Társasága, a József Attila Kör és a Fiatal Írók Szövetsége levelet írt Balog Zoltán és Seszták Miklós miniszternek a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. tervével kapcsolatban. Alább a levél szövege:

 

 

Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere (EMMI)

és

Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter (NFM)

részére

 

Tárgy: Írószervezetek levele a kortárs magyar irodalom támogatásáról

Tisztelt Miniszter Úr!

Mint az alulírott szakmai szervezetek képviselői, január 8-án pénteken a sajtóból értesültünk a „magyar irodalom felfrissítéséért” létrehozott Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. tevékenységének indulásáról. A Kft. 100%-ig az állam tulajdonában lévő szervezetként költségvetési forrásból származó 3 millió forint törzstőkével és 147 millió tőketartalékkal indult el, célja a tehetséggondozás és a könyvkiadás támogatása.

Alapvetően egyetértünk a kortárs magyar irodalom támogatásával, különösen a tehetséggondozás szándékával, mindazonáltal a program kapcsán kérdéses számukra:

  • A reprezentatív irodalmi szervezetekkel, akik többek között az irodalmi tehetséggondozás munkáját is ellátják, a minisztérium részéről nem történt előzetes szakmai egyeztetés ebben a terület egészét érintő ügyben.
  • Nem világos, hogy hogyan érintené ez program a könyvkiadás és a folyóiratok meglévő állami támogatását.
  • Az írószervezetek működési támogatásai az utóbbi időben radikálisan csökkentek.
  • A kortárs irodalom támogatása is csökkent, a honoráriumok alacsonyabbak lettek, ahogyan azt az irodalmi szervezetek több alkalommal közösen jelezték. (Javasoltuk a Márai-program folytatását, az író-olvasó találkozókat országszerte és a határokon túl lehetővé tevő MASZRE támogatások pótlását. Az utóbbi kérdésben bíztató válasz érkezett a minisztérium részéről, a probléma azonban még nem oldódott meg.)
  • Az irodalmi folyóiratok többsége, melyek kulcsszerepet játszanak a fiatal tehetségek felfedezésében és az irodalmi életbe való bevezetésében, veszélybe kerülhet, amennyiben, az NKA átalakítása után felálló kuratórium nem ír ki számukra kiegészítő támogatást.
  • Fontos volna a MANK és az általa kezelt irodalmi ösztöndíjak, illetve a határon túli alkotói támogatások (pl. Székely János és Gion Nándor ösztöndíjak stb.) összegének emelése, és a közpénzből fizetett ösztöndíjak arányosítása.

Úgy gondoljuk, hogy akkor érdemes beindítani egy tehetséggondozó programot, ha az nem az évek-évtizedek óta átláthatóan, szakmai mechanizmusok alapján működő hasonló intézmények kárára jön létre.

A fenti kérdések miatt szorgalmazzuk a minisztérium és a szakmai szervezetek egyeztetésének újraindítását.

Üdvözlettel:

Budapest, 2016. január 15.

Kollár Árpád s.k.
Fiatal Írók Szövetsége

Gács Anna s.k.
Szépírók Társasága

Gaborják Ádám s.k.
József Attila Kör

English