2024. április 30., kedd

Drámapályázat

2024. június 30.

Drámapályázat

Debrecen+Csokonai Színház

Drámapályázatot hirdetett a magyar kultúra napján a debreceni önkormányzat és a Csokonai Nemzeti Színház annak emlékére, hogy 175 évvel ezelőtt, 1849-ben Debrecen az ország fővárosaként a szabadságharc ügyének élére állt: olyan új, magyar nyelvű műveket várnak, amelyek bemutatják a „szabadság őrvárosának” történelmi időszakát.
Közleményükben azt írták, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc a magyar történelem egyik legmeghatározóbb fejezete, nemzeti identitásunk alapköve, s az idén ünnepeljük a 175. évfordulóját, hogy Debrecen az ország fővárosaként a szabadságharc ügyének élére állt.
Az országgyűlés 1849. április 14-én a debreceni Református Nagytemplomban mondta ki Magyarország függetlenségét, a Habsburg-Lotharingiai-ház trónfosztását, és ekkor választották kormányzó elnökké Kossuth Lajost.
A történelmi évforduló alkalmából – Debrecen kezdeményezésére és támogatásával – a Csokonai Nemzeti Színház drámapályázatot hirdet. Az évfordulós pályázat célja, hogy olyan új, magyar nyelvű művek szülessenek, amelyek bemutatják a „szabadság őrvárosának” történelmi időszakát.
Pályázni lehet minden műfaji megkötés nélkül olyan saját magyar nyelvű színpadi művel vagy darabtervvel, amely még nem jelent meg, nem mutatták be színpadon, nem nyert díjat korábbi pályázatokon.
Pályázni 2024. június 30-ig lehet, a pályamunkákat ötfős szakmai zsűri értékeli. Az eredményhirdetés 2024 őszén, a Csokonai színházban, a VII. Magdafeszt keretében lesz.
English