2024. április 28., vasárnap

Zéró-akció

2023. december 14., csütörtök - 19:00, Szeged, Grand Café

Zéró-akció

 Adománygyüjtő est 

a Szépírók Társasága megsegítéséért

A Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalom Kollégiuma a tavalyi radikális csökkentés után úgy döntött, a 2024-es évre indoklás és fellebbezési lehetőség nélkül NULLA forinttal támogatja a Szépírók Társasága pályázatát.
A negyedszázados múlttal, négyszáz taggal rendelkező és évi száz programot megvalósító Szépírók Társasága a döntést a hazai független irodalmi-kulturális civil közösség elleni, a független színházak kivéreztetéséhez hasonló egyértelmű és nyílt politikai támadásként, elhallgattatási szándékként értelmezi.
Ám, ahogy a Zéró-akciókat szervező, a zsarnoki rendszereket ironikusan ellenpontozó Tót Endre elhíresült szlogenje állítja: „Semmi sem semmi.”
Tót Endre a hetvenes években a magyar diktatúra elől Nyugat-Németországba disszidált. Mi (még) nem akarunk disszidálni, éppen ezért adománygyűjtő estet szervezünk, amelyen szegedi és emigrációban élő Szépíró-tagok olvasnak fel a műveikből.
Program:
// Czinki Ferenc, a Szépírók Társasága elnökének köszöntő beszéde
// „A bélyeges sereg”
A szegedi Szépíró-tagok és a Szépíró-elnök felolvasása: Bencsik Orsolya, Czinki Ferenc, Gyukics Gábor, Orcsik Roland, Simon Adri és Szilasi László
// „én menni külföld”
Emigrációban élő Szépíró-tagok online felolvasása: Berta Ádám, Dunajcsik Mátyás, Kiss Tibor Noé, Péterfy Gergely, Farkas Péter, Kun Árpád, Lesi Zoltán, Tóth Kinga, Tóth Krisztina, Szeles Judit.

 

English