2023. december 9., szombat

Szomszédság, szabadság
Szépírók Társasága VII. Irodalmi Fesztiválja
2011. április 9–10. Petőfi Irodalmi Múzeum

A Szépírók Társaságának jelentős hagyománnyal bíró fesztiváljára idén nemcsak Magyarországról érkeznek a fellépők. A fesztivál szlogenje így hangzik: „Hozz magaddal egy másik írót egy másik országból!” Magyar szépírókat kértünk fel, hívják meg egy-egy íróbarátjukat közös beszélgetésre és felolvasásra.


A fesztivál alaptémája a szomszédság és a szabadság. A Közép- és Kelet-Európában egymás mellett élő nemzetek jelenlegi és történelmi, kulturális, társadalmi viszonyát állítjuk a középpontba, arra kíváncsian, a szomszédos nemzetek irodalmi és kulturális hagyományai mennyiben térnek el egymástól és hatnak egymásra.
Egyik kiinduló témánk az írók közéleti szerepe: azt a kérdést feszegetjük, az egyes országokban hagyományosan milyen elvárásokat támasztanak az írókkal szemben, és ki mennyiben tud vagy akar ezeknek az elvárásoknak megfelelni, a saját országában miként, milyen mértékben tudja befolyásolni a közéleti és társadalmi párbeszédet.
A kérdéskört történelmi perspektívából is meg szeretnénk vizsgálni: arra keressük a választ, a különböző írók hogyan élték meg a rendszerváltást, illetve az azt megelőző és az azt követő időszakot. Miben változott meg az elképzelésük a szabadság fogalmáról, miként alakultak az elvárásaik, és mennyiben tudtak hatással lenni a társadalmi átalakulások folyamatára.
Az egyébként is kapcsolatban, netán barátságban álló magyar és nem magyar írók felolvasásaiból és beszélgetéseiből kirajzolódhat a magyarok és a szomszédos európai írók kölcsönös nézőpontja, létrejöhetnek kultúrák érdekfeszítő találkozásai és elágazásai.


Április 9, szombat


Beszélgetések:


17 óra Földényi László és Ingo Schulze (DE)


18:30 Konrád György és Terézia Mora (DE)


felolvas: Dömötör András
zene: Darvas Ferenc


az est házigazdája Balázs Eszter AnnaÁprilis 10, vasárnap


Beszélgetések:


16 óra Barak László és Mila Haugová (SK)


17 óra Selyem Zsuzsa és Rareş Moldovan (RO)


18:30 Végel László és Radoslav Petković (SRB)


felolvas: Dömötör András
zene: Wertetics Szlobodan és Bárdos Deák Ágnes


az est házigazdája Szilágyi Zsófia 

A fesztivál ideje alatt az előcsarnokban Berekméri Zoltán képeiből tekinthető meg kiállítás.
Könyveket a helyszínen az Írók Boltja árusít.


A Fesztivál támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, MASZRE, Petőfi Irodalmi Múzeum, A Szlovák Köztársaság Kulturális Intézete, Román Kulturális Intézet