2024. április 25., csütörtök

Kreatív Írás Workshop

2018. május 26., szombat - 10:00, Petőfi Irodalmi Múzeum

Kreatív Írás Workshop

A kreatív írás Magyarországon az elmúlt évtizedben lett ismert fogalom, gimnáziumi és egyetemi kurzusok, hosszú távú vagy intenzív tanfolyamok tárgya. A nyugati oktatásban régóta ismert stúdium, amely számos sikeres író szakirányú egyetemi végzettségét jelenti. A kreatív írás nem más, mint az artikulált verbális kifejezés elsajátítása – spontán írásformáktól az ismert, klasszikus és modern irodalmi műfajokig. Jelentősége abban áll, hogy nem csak írni vágyóknak, hanem bármely szakmában hasznos csiszolt mesterség – aki jobban fejezi ki érzéseit és gondolatait, az könnyebben épít karriert. Az iskolai oktatásban „fogalmazás” néven szerepelt, de egyre inkább kiszorul az irodalomtörténet javára, holott önálló, fejleszthető készségtárgynak kellene lennie minden iskolában, mint a rajz és ének.

A workshop felolvasásokkal és műhelyprogramokkal mutatja be a legifjabb és a felnőtt alkotók munkáit – bemutatkozásképpen és kedvcsinálónak is.

Program

10:00 A PENNA írókör felolvasása 12-16 éves alkotók műveiből – Abody Ritával

11:00 A Van Helyed Alapítvány produkciója ifjú művészekkel - Bódis Kriszta vezetésével

12:00 Közös műhely – módszertan és közös alkotás játékos gyakorlatokkal, művek bemutatása, elemzése.

EBÉDSZÜNET

15:00 Sikeres felnőtt alkotók felolvasása műveikből - Molnár Gabi tanítványai

17:00 Műhelymunka, módszertan és közös alkotás játékos gyakorlatokkal, művek bemutatása, elemzése. 

A programok vezetői

Abody Rita író-szerkesztő 2009-ben, Magyarországon elsőként indított kreatív írás programot 10-12 éves gyerekeknek, amely 9 év alatt számos sikert ért el: felolvasásokat a Nyitott Műhelyben, Szép Műhelyben, RS9 színházban, első helyezést és további helyezéseket a Sárvári Diákíró-Diákköltő pályázaton. Több generációnyi tini-író cseperedett itt, akik ma már egyetemen vagy különböző rokon szakmákban érnek el eredményeket. A tanfolyamokhoz nyári kurzusként 2012-ben drámaíró-színjátszó tábor is társult, mely nyaranta azóta is működik.

Bódis Kriszta által életre hívott és vezetett Van Helyed Alapítvány a marginális csoportok integrációjában és felemelkedésében, eszközként használja az alkotást. „A mostani stúdiós csoportommal a képzelet világában kalandozunk. A foglalkozásokon olyan játéés alkotási lehetőséget igyekszem biztosítani, amelyek nem a kreativitást gátló beidegződéseket aktivizálják, hanem bátorságra inspirálnak, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, és merjünk világot alkotni. Az alkotás ezeken az alkalmakon az önismeret fejlesztésének eszköze is.“

Molnár Gabi, a Nők Lapja akkori főszerkesztője elsőként adott helyt a 2009-ben, akkor gyerekek számára indult kreatív írás csoport bemutatkozásának, elsőként ismerve fel ennek jelentőségét, majd 2012-től felnőttek számára szervezett több nyári kurzust és felolvasást a Nők Lapja égisze alatt, ahol a kreatív írás program mellé tánc-, rajz-, színház- és zenei program is társult, majd önálló felnőtt kurzusokat tartott. Mimind nevű honlapján a mai napig teret biztosít felnőtt alkotók kreatív törekvéseinek.

 

A program nyitott a közönség számára. Aki a műhelymunkában is szeretne részt venni, jelentkezzen Abody Ritánál: abody.rita@gmail.com 

A program része a SILO – Socially Inclusive Literature Operation c. Kreatív Európa projektnek.
A SILO a Szépírók honlapján >>>

Az esemény a facebookon >>>

English