2017. március 29., szerda
Tábor Ádám

Tábor Ádám

1947

Költő, esszéíró, szerkesztő, kritikus

Négy évtizedes pályája során a személyes líraiságot filozófikus gondolatisággal, közösségi élmények megfogalmazását ezoterikus jelentéssel, a változatos kötött formákat formabontó nyelvi kísérletezéssel ötvöző egyéni hangú, modern költészetet teremtett; világos gondolatí ívű esszéiben pedig magyar költők, neoavantgard művészek és európai gondolkodók életművét értelmezi újra eredeti szemszögből.
1970-89 közt a magyar irodalmi ellenzék szervezője.
A hetvenes és nyolcvanas években a Jelenlét, a régi Mozgó Világ, a Kortárs, az Alföld, a Vigília c. folyóiratokban, a Magyar Nemzetben, a Bölcsész Index antológiáiban, az Aktuális Levél c. kulturális szamizdatban, 1989-től az Alföld és az Élet és Irodalom mellett a 2000, a Nappali Ház, a Műhely, az Új Forrás, az EX-Symposion, a Színház, a Szombat c. folyóiratokban, ill. számos antológiában publikál verseket, kritikákat, esszéket, tanulmányokat. Esszéi és tanulmányai egyebek közt Ady, Füst, Rába, Tandori költészetével, Cusanus, Kierkegaard, Nietzsche, Sesztov filozófiájával foglalkoznak.

 

Művei

Dánia, 1982
Hérakleitosz-matt (1991, Cserépfalvi)
A káprázat kertje (1994, Magvető)
Hajóház (2001, Palatinus)
Váratlan kultúra (tanulmánykötet, 1997, Balassi)

 

Díjai

Pásztor Béla-díj, 1970
MTA-Soros-ösztöndíj, 1986
NKA-ösztöndíj, 1999
Szépírók Díja,2007
József  Attila-díj, 2009
Füst Milán-díj, 2014
 

Elérhetőségek

E-mail: lantesij@gmail.com

English

Hírek

Március 15. alkalmából kitüntetett Szépíró-tagok

Magyarország Babérkoszorúja díjat kapott Kabdebó Tamás József Attila-díjas író, költő, műfordító; Petőcz András József Attila-díjas író, költő.

Kiemelkedő irodalmi – költői, írói, műfordítói, irodalomtörténészi – tevékenysége elismeréseként József Attila-díjban részesült: Lovas Ildikó

Munkásságáért  a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét kapta Győri László költő, író.

 

Gratulálunk kitüntetett Szépíró-társainknak!