2024. április 18., csütörtök

Kiállunk P. Horváth Tamás mellett

2017. december 31.

A Szépírók Társasága döbbenten értesült róla, hogy P. Horváth Tamást elbocsátották a pécsi Református Gimnáziumból, ahol szakácsként dolgozott, miután egy helyi civil szervezet melletti tüntetésen felszólalt. 

December közepén a Szépírók Társasága is csatlakozott azokhoz az egyesületekhez, alapítványokhoz, amelyek közösen tiltakoztak a civil szervezetek kormányzati üldözésének, megbélyegzésének újabb hulláma ellen. Ezúttal a pécsi, a kaposvári és a debreceni önkormányzat, illetve polgármester támadása egy-egy helyi segítő szervezet ellen hívta fel a magyar társadalom figyelmét arra, hogy milyen méltatlan vádakkal kell szembenézniük a civileknek, és milyen lehetetlen körülmények között kell végezniük a feladatukat. Az immár 170 szervezet által aláírt tiltakozás itt olvasható: http://www.cka.hu/blog/2017/12/18/118-civil-szervezet-kiall-a-helyi-kozossegekert-a-bekes-magyarorszagert-dolgozo-civilekert/.

Néhány nappal később megdöbbenve értesültünk róla, hogy a Szépírók Társasága egyik tagját, P. Horváth Tamás írót kirúgták a munkahelyéről, a pécsi Református Gimnáziumból, miután felszólalt az Emberség Erejével Alapítvány melletti tüntetésen. Ez az a szervezet, amelyet a pécsi önkormányzat nevetséges hamis vádak alapján el akar üldözni a városból.
(https://index.hu/belfold/2017/12/21/felszolalt_a_civil_tuntetesen_ki_is_rugtak_az_allasabol/)

A Szépírók Társasága  nemcsak a civil szervezetek megbélyegzését, üldözését, bűnbakká tevését ítéli el a leghatározottabban, hanem azt is, ha valakit demokratikus jogainak gyakorlása, nyilvános véleménynyilvánítása miatt munkahelyi retorzió ér. Szeretnénk kifejezni szolidaritásunkat P. Horváth Tamással, és aggodalmunkat amiatt, hogy az ilyen esetek még tovább bénítják a civil kurázsit és még tovább csorbítják a demokratikus nyilvánosságot Magyarországon.

English