2024. április 25., csütörtök

Füst Milán Költői Díj

2016. december 6.

Füst Milán Költői Díj

December 14-én, szerdán, 15 órakor díjátadó ünnepség a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Lanczkor Gábor és Peer Krisztián az idei díjazottak.

A Füts Milán-díj kuratóriuma – Gergely Ágnes, a költészeti kuratórium elnöke, Marno János és Térey János, a költészeti kuratórium tagjai

 

A jutalmat – az író özvegyének, Helfer Erzsébet kívánsága, és 1975-ben kelt közérdekű kötelezettség vállalása szerint – alapítása óta minden évben felváltva két költő, illetve prózaíró kapja meg. A jutalmazás célját Füst Milánné a következőkben jelölte meg: „erkölcsi elismerést és anyagi támogatást nyújtani azoknak a költőknek és íróknak, akik Füst Milán irodalmi munkásságának szellemében az egyetemes emberi haladás érdekeit magas művészi szinten fejezik ki műveikben…”

A díjjal együtt járó pénzjutalmat az utóbbi évekig az özvegy által letétbe helyezett 1 millió Ft kamatai fedezték, de ez mára már nem elégséges, így az MTA Füst Milán Fordítói Alapítvány (a szerzői jogok örököse) egészíti ki az összegeket. A kulturális tárca feladata a bonyolítás, szervezés, és az ezzel járó költségek viselése. A kuratórium tagja a tárca mindenkori irodalmi munkatársa. A Petőfi Irodalmi Múzeum társrendezőként már negyedízben vállalja magára a díjkiosztó ünnepség helyszínének biztosítását. (litera.hu)

English